Zdrowie dzieci

lużne stolce ze sluzem

    witam mam pytanie, czy przy zabkowaniu moga pojawic sie luzniejsze stolce z domieszka sluzu? ostatnio zauwazylam u malej sluz w stolcu, nie wiem czy przycvzyna moze byc zabkowanie czy moze wprowadzenie nowych produktow o diety corci. Dziekuje za odpowiedz
     MamoZuzi , lużniejsze kupki przy ząbkowaniu lub wprowadzeniu nowych produktów to jak najbardziej możliwe, ale ten śluz, nie wiem mogę się mylić, ale to już niepokojący objaw i ja bym poszła z tym do lekarza.
     kamyk , w srode mamy wizyte wiec sie wypytam, dzieki za rade :)
     MamoZuzi , czy moglabym prosić o informacje co lekarz powie, bo nigdy nie bylam w takiej sytuacji, raczej miałam problemy z zatwardzeniem, a jestem ciekawa co lekarz powie o tym śluzie, gdzieś slyszalam lub przeczytalam,że nie powinno go być w zdrowej kupce. Pozdrawiam :)
     kamyk nie ma problemu, jak tylko dowiem sie co to napisze :), wiem tyllko ze przyczyna mozga byc: jelitowk, czyli wirusy rotawiru gronkowiec zlocisty mam nadzieje ze to nic powaznego, tym bardziej ze zauwazylam ze juz prawie nie ma

Więcej informacji na ten temat: Forum ciąża

Wiotkość mięśni

   U mojego synka stwierdzono łagodną hipotonię mięśniową pochodzenia centralnego. Podobno ma to jakiś związek z silną żółtaczką, jaką synek przeszedł w pierwszych dniach po porodzie. Czego mam się spodziewać w przyszłości? Czy małemu grozi skolioza? Czy napięcie mięśni poprawi się kiedyś? Czy grożą mu inne komplikacje?
   Przyczyn zespołu wiotkiego dziecka jest wiele, jednak na ogół większości z nich nie udaje się w sposób jednoznaczny ustalić. Przyczyną może być żółtaczka, ale tylko niewłaściwie leczona, gdy poziom bilirubiny przekracza dopuszczalne normy. Niezależnie od przyczyny, dziecko wymaga intensywnej rehabilitacji ruchowej, ćwiczeń fizycznych. Nie da się niestety wykluczyć, że w przyszłości będzie nieco mniej sprawne fizycznie niż jego rówieśnicy i stan taki będzie się utrzymywał stale. Przy symetrycznej wiotkości i prawidłowo prowadzonej rehabilitacji skolioza u dziecka jest mało prawdopodobna.